marți, 29 iulie 2014

Egipteanul - Mika Waltari

Egipteanul este o impresionanta recreare a Egiptului din secolul al XIV-lea i.Chr. cand prabusirea unuia dintre cele mai mari imperii din istorie era iminenta. Naratiunea isi poarta cititorul prin intreaga lume cunoscuta atunci – din Babilon in Creta si din Teba la Ierusalim - desfasurandu-se in jurul lui Sinuhe, personaj cu o origine misterioasa, care ajunge medicul personal al faraonului Akhenaton. Actiunea este povestita din perspectiva lui Sinuhe, care isi retraieste viata scriind intamplarile care l-au definitivat ca om. Modul in care se scrie e unul simplu, modest si sincer. De-a lungul romanului se impletesc trei destine: cea a lui medicului Sinuhe, a sclavului sau Kaptah si a soldatului Horemheb.

„Un roman extraordinar care tradeaza o eruditie absolut impresionanta... Nimic nu se compara cu aceasta uluitoare fresca a Egiptului antic.” (Library Journal)

„Egipteanul contine toate ingredientele unui bestseller, razboaie, intrigi, povesti de dragoste si scene in care abunda violenta, mila, suferinta si moartea.” (New York Herald Tribune)

„Cititorii Egipteanului vor avea sentimentul unei lumi inspaimintator de familiare, in ciuda celor mai bine de trei milenii care s-au scurs de atunci.” (Lynda S. Robinson)

Niciun comentariu: