vineri, 31 decembrie 2010

joi, 30 decembrie 2010

Craciunul norvegian

In antichitate, Craciunul era o sarbatoare ce avea loc in mijlocul iernii - un festival al luminilor ce marca trecerea de la iarna intunecata la primavara si vara. De Craciun se celebra recolta, fertilitatea, nasterea si moartea. In anii 900 Regele Haakon I a decis ca obiceiul pagan de a bea Jul sa fie mutat la 25 decembrie, in onoarea nasterii lui Isus Hristos. Treptat, sarbatoarea pagana a fost crestinata. Numele Jul a fost pastrat, dar sarbatoarea a fost dedicata lui Isus Hristos. Craciunul norvegian este astfel un amestec de obiceiuri pagane antice cu traditii crestine.

Norvegienii incep pregatirile de Craciun in prima zi de Advent. Adventul este perioada de asteptare si pregatire pentru celebrarea Nasterii lui Iisus. Ea cuprinde patru duminici inainte de ziua de Craciun. Celebrarea de Advent include aprinderea unei lumanari (adventslys) intr-un candelabru Advent (adventsstake), una pentru fiecare dintre cele 4 duminici, care declanseaza spiritul Craciunului (julestemming).

Ca si in multe alte tari, magazinele incep comertul de Craciun (julehandel), strazile si zonele pietonale sunt decorate (julegata). Probabil ce ii caracterizeaza este faptul ca fiecare casa este decorata, fiecare fereastra are o steluta sau o girlanda luminoasa sau o lumanare. Este plin de lumina peste tot si este foarte frumos. Luminile sunt albe. Stelutele si beculetele pot fi si rosii (dar foarte rar).

Principalul eveniment pentru norvegienii este Ajunul Craciunului, 24 decembrie (julaften), seara; este sarbatoarea principala si tot atunci se schimba cadourile. Toate activitatile din cursul zilei se incheie la ora 16 (de obicei, mai devreme). La ora 17 in Ajunul Craciunului in toate bisericile se canta Craciunul. Bisericile nu sunt niciodata atat de pline cum sunt in aceasta zi.
Colinde nu am auzit. Cred ca sunt de fapt cantece vikinge care nu se dau la radio :)). Am auzit "O brad frumos" cantat in norvegiana, dar, el, colindul, oricum se canta in toate limbile.

Cina in ajun de Craciun cuprinde coaste de porc traditionale (ribbe) - bune -,  coaste de oaie (pinnekjøtt) - excelente -, si cartofi fierti, si bineinteles salata. Norvegienii mananca salata la orice, inclusiv la pizza. Eu nu am mancat niciodata coaste. Toata lumea imi zicea ca sunt foarte bune si aproape devenise blasfemie ignoranta mea privind coastele :)) si eu tot nu vroiam sa aud despre ele. Si deci nu am mancat in viata mea coaste. Acum am fost curioasa. Sunt foarte bune daca stii sa le faci cum scrie la reteta, mai ales cand nu esti norvegian si esti roman. Cartofii la noi la masa au fost si dati la cuptor nu numai fierti, ca deh, suntem romani si am improvizat dupa gust. 
Salata a fost de broccoli (o verdeata dupa care eu nu ma omor si deci incerc sa o ocolesc), dar salata a fost absolut bestiala. Cea mai buna dintre toate cele ce au fost pe masa :D.

Dintre dulciurile de Craciun (julebakst), nelipsite de pe orice masa (acasa sau la birou) sunt pepperkaker – biscuitii cu ghimbir.
Magazinele sunt pline de dulciuri traditionale, (prajituri si biscuiti) pentru cei (ca mine) care nu le prepara acasa.

Aproape toate fabricile de bere produc o bere traditionala (juleøl), care este bruna si tare – foarte foarte buna :D. Aceleasi fabrici de bere produc un suc special (julebrus), o bautura racoritoare cu diverse arome. Una incredibil de dulce care evident ca nu mi-a placut si una cu gust de scortisoara si alte chestii, care mi-a placut. Nu stiu sa le deosebesc decat dupa culoare si capacul sticlei. Am retinut ca cea care mi-a placut mie are capacul alb :)).

Mos Craciun (Julenissen), care transporta cadouri (julegaver) intr-un sac, vine dupa cina. Toata lumea deschide cadourile in prezenta celorlalti (ma indoiesc ca acest lucru se intampla cand se aduna o familie numeroasa, pentru ca toata lumea ar deschide cadouri pana dimineata). Si la noi au fost multe cadouri dar n-am stat decat pana pe la ora 23 sa le deschidem :)).

Craciun Fericit tuturor! (God Jul alle sammen!)

duminică, 26 decembrie 2010

All Amorphis

A rare photo with all Amorphis members past and present, taken at the end of the sold-out show at Tavastia last Thursday.


Alte poze de la concert: http://www.eurynome.fi/amorphis_091210B.html

sâmbătă, 18 decembrie 2010

marți, 14 decembrie 2010

Not Strong Enough / Broken Pieces

I'm not strong enough to stay away
What can I do
I would die without you
In your presence my heart knows no shame
I'm not to blame
Cause you bring my heart to its knees


And oh I've gotta turn and run
From the faces that you never see
Oh I've gotta save my blood
From all you've broken
And pack up these pieces of me



joi, 9 decembrie 2010

Top 15 Most Beautiful Roads in the World

http://carsroute.com/top-15-most-beautiful-roads-in-the-world/

Cand vezi un astfel de top si mai ales locul 1, asa iti vine a nu stiu cata oara, nu sa pleci din tara, ci sa ii omori in cele mai groaznice chinuri pe toti imbecilii care conduc tara si pe ceilalti care le seamana.

miercuri, 8 decembrie 2010

marți, 7 decembrie 2010

Coltul cu muzici prafuite 9

Povestea cu Megadeth e veche si la mine a inceput din curiozitate.
Pe vremea aceea (perioada liceului) toata lumea stia despre Metallica si toti visam istoria lor. Adica, nu erai rocker daca nu stiai in ce an s-a infiintat Metallica, ce componenti are si cate albume scosesera, eventual si cate betii pe seara trageau :)). Magia din jurul trupei s-a spart cand chitaristul lor a fost concediat. Si de atunci a inceput istoria Megadeth. Toti fanii Metallica il urau pe domnul Mustaine pt ca a avut tupeul sa isi faca trupa si sa fie ani de zile concurentul trupei de unde fusese dat arafa, Metallica. Si uite asa curiozitatea si-a intrat in drepturi si am vrut sa aflu despre hulitul numit Dave Mustaine. Si mi-a placut atat de mult ce canta el cu trupa lui Megadeth incat am devenit fan. Era altfel fata de ceea ce canta toata lumea atunci. Era una din viitoarele trupe Big 4 de acum. Desi discutabil acest Big 4 pt ca nu erau numai 4. Mai era Testament. Erau trupele pe care le asculta toata lumea: Metallica, Slayer, Anthrax, Testament si Megadeth. Era perioada trash/death metal.
A fost prima trupa a carui fan am fost. Mare fan. Multi (majoritatea) ma identifica cu Amorphis. Ei bine, prima dragoste a fost Megadeth. Iar primul concert Megadeth din Romania in 2005 este unul din concertele pe care nu le voi uita. Autograful lui Dave Mustaine este pretios. Inca imi amintesc ce imposibil de realizat mi se parea in perioada liceului sa stai fata in fata cu Dave Mustaine. Si, in 2005, pt o clipa am devenit liceana care a trait acei ani cand totul parea imposibil si m-am bucurat indescriptibil pt acel autograf si pt zambetul lui Dave cand mi l-a dat.

Rust in Peace (1990) e albumul meu preferat. Mi-a fost greu sa aleg dar intr-un final m-am oprit la Tornado of Soul.

joi, 2 decembrie 2010

Trolls crossing

Un prieten m-a intrebat daca e adevarat ca exista in trafic aceste indicatoare. I-am zis ca exita si e adevarat. Am si dovada acum :)

miercuri, 1 decembrie 2010

Cetatea Rupea

Foto: Bogdan Goim
De pe Dealul Cohalmului, pe drumul care leaga Brasovul de Sighisoara, cetatea saseasca din Rupea vegheaza asupra zonei, intr-o tinuta sobra, aproape austera. Este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul Romaniei, primele semne de asezari omenesti datand din paleotic si neoliticul timpuriu.
In vremea dacilor, pe aceste locuri a fost ridicata dava cunoscuta sub numele de Rumidava sau Ramidava (dupa diversele izvoare istorice); cucerita de romani, cetatea Rumidava devine castrul roman Rupes ("stanca" sau "piatra"). Legenda spune ca Decebal s-ar fi sinucis la Rupea.
In veacul al XIV-lea, sasii au gasit cetatea in ruina (in urma navalirilor popoarelor migratoare) si au construit pe ruinele acesteia, in mai multe etape, o cetate taraneasca dandu-i aceeasi denumire pe care o foloseau localnicii: "Reps" (mult mai tarziu ungurii au numit-o "Cohalom", adica "gramada de piatra").

Aceasta a fost scurta istorie. Noutatea este ca va fi reabilitata si redata circuitului turistic national si international in 2012. (evz)