duminică, 29 noiembrie 2009

CARGO - Laptarie 28.11.2009

In primul rand a fost lume, alta lume ca de obicei, a fost Laptaria plina desi nu s-a facut nici un fel de mediatizare. Telefonul fara fir inca produce efecte si strange oameni.
Concertul a fost super, atmosfera la fel, publicul la fel. N-am vazut de mult Laptaria plina la Cargo, n-am vazut de mult un concert atat de fain, adica ei (Cargo) la inceput au fost mai "timizi" dar s-au relaxat repede, au cantat de placere. De mult nu i-am vazut sa cante cu asa placere. Sa faca glume intre ei si cu publicul. Nu i-am vazut de mult pe toti zambind. Imi era dor sa ii vad asa. N-am vazut de mult sa cante toata lumea din public la fiecare piesa, in afara de Ca o Stea. M-am bucurat si m-am intristat. M-am bucurat pt ca am avut dreptate desi mi-am pus trupa in cap si unii fani cand am sustinut sus si tare (mai ales tare :D) ca e prea siropoasa si lalaita; m-am intristat pt ca nu sunt singura care gandeste asa, si totusi, i-am sustinut si am cantat-o ca sa treaca ei peste moment. Piesa asta are o singura caliate: vocea lui Baciu live. Live nu ma irita sa o ascult pt ca vocea lui Baciu este bestiala mereu pe piesa asta. Nasol a fost ca nu imi aduceam aminte versurile pt ca eu Ca o Stea ascult numai live, pe cd dau mereu next :)) Dar stiu refrenul :))
Mi-a placut ca au inceput cu Nu pot trai fara tine, au continuat cu (nu in ordinea asta) Spune-mi de ce (una din preferate), au trecut prin Vrajitoare, Ielele, Spiritus Sanctus, Clasa Muncitoare (:D), Destin, Batacanda (care a fost improvizata si absolut bestiala), Aproape de voi, Ploaia si altele nu mi le amintesc acum :). Nu a fost Erata desi era pe lista :). Au fost bisati de toata lumea si au mai cantat impreuna cu noi, Aproape de voi. Inca un plus, mare plus, pt Cargo: sunetul instrumentelor, chitarile si clapele clare, tobele si basul rele. Brava.
Un mare plus pt Laptarie: luminile! In sfarsit au lumini de concert si nu de recital de orchestra in restaurant.
Ieri a fost un concert BESTIAL. M-am simtit super cum nu m-am simtit de mult la un concert al lor si imi era dor de un astfel de concert. Pot spune ca a fost ca pe vremuri :) Am constatat ieri, comentand cu Ice dupa concert, ca am implinit 20 de ani de Cargo. Mi se par multi desi nu stiu cand au trecut :) Ieri m-am simtit atat de bine si m-am manifestat in consecinta in fata scenei :)). Pt cum m-au facut sa ma simt si pt cum m-au facut sa ma manifest, aplauze! :)
Poze: Iuliana - aici.

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Gaudeamus

Foarte multi expozanti la Gaudeamus, e prima oara cand vad pavilionul central de la Romexpo cu standuri peste tot, adica pana la cel mai inalt nivel. Sunt carti de toate felurile si pentru toate buzunarele, oricum mai ieftine decat in librarii. Am plecat cu pungi multe si pline. Foarte multa lume, de toate varstele si cam toti aveau minim o plasa in mana la iesire. Inca lumea investeste in cultura. E imbucurator.
Ma bucur ca am gasit carti despre arta. Mi-am luat despre Leonardo Da Vinci. Am vazut Michelangelo - Opera Completa langa care m-am tot invartit dar financiar nu mi-am permis :(. Am sunat un prieten pe care il intereseaza arta in general, Michelangelo in special, i-am povestit despre ea; el isi permite sa o cumpere :) daca nu o are deja :).
Am stat cam toata ziua ieri la Romexpo, nu mi-a trebuit nimic decat apa si am plecat pt ca nu mai aveam maini sa tin plase si, cum faceam misto cu Ice (care avea la fel de multe plase) cand am plecat, "cultura asta te cocoseaza, e grea" :)) M-am simtit extraordinar ieri printre carti, hrana spirituala e incomparabila.

joi, 26 noiembrie 2009

AMORPHIS - 20th Anniversary DVD in 2010

Photo by Denis Goria

Amorphis will release their first-ever live DVD in the spring of 2010, in time for the band’s 20th anniversary. The filming will take place on Friday, November 20, at Club Teatria in Oulu/Finland, where Amorphis will be supported by Stratovarius and Before The Dawn. In addition to the full-length live show, the anniversary DVD will include plenty of bonus material documenting the band’s impressive career.

During the recent five-week European tour, Amorphis played to sold-out venues in London and Paris as well as in Sofia/Bulgaria and various German towns. Likewise, the current Finnish tour started with sold-out shows in Jyväskylä and Joensuu. Esa Holopainen comments: “After our successful European tour, it feels good to return to the Finnish stages. And it’s great to notice that our ‘home folks’ have not forgotten us. See you at the shows!”

Letter to God

Dear God,

So far this year you have taken away my favorite dancer Michael Jackson, my favorite actor Patrick Swayze and my favorite singer Stephen Gately and my favorite actress Farah Fawcett.
Just so you know, my favorite politician is Mircea Geoana.

Regards.

duminică, 22 noiembrie 2009

Kristiansand - Norvegia

Am fost intrebata de ce nu am scris despre excursia in Norvegia. Am pus aici numai cateva poze. E mult de zis si nici nu stiu cum sa incep. Pentru prietenii mei carora le-am povestit in amanunt despre tot, de la drum, paduri, fiorduri, feribot, rockoteci, motociclisti si drumuri, ce o sa scriu mai jos poate o sa li se para incomplet. Ce urmeaza e pentru ceilalti, ca sa isi faca o idee despre Kristiansand si Norvegia.

Am fost in Kristiansand, de la inceputul lunii septembrie pana la sfarsitul lunii octombrie.
Norvegia e o tara magica, o tara cu peisaje minunate, unde s-a pastrat salbaticia naturala in multe locuri, chiar si in zonele locuite. Exista multe insule si lacuri. Padurile, pantele abrupte, vaile izolate si stancile colturoase lasa fara grai orice calator/turist. Natura a inspirat mituri si legende depre troli si alte animalute fantastice care traiau izolate in padurile salbatice. Norvegienii mai cred in ele. Exista in trafic indicatoare cu "Atentie la troli" :))
"Raceala" nordicilor e o poveste raspandita nu stiu de cine si mai ales de ce. Sunt foarte primitori si calzi, in schimb se respecta reciproc aproape de modul extrem, probabil de aici "raceala" lor. Pentru un sange latin care trebuie sa stie musai ce face macar vecinul lui, daca nu tot cartierul, nordicii sunt intr-adevar "reci".
Nu am sa povestesc despre magazine; si totusi nu pot sa nu amintesc de Rockline - Little Music Shop, care el asa LITTLE cum era in denumire ca intindere era cam big, si unde exista un singur stand de muzici normale, restul este numai rock, de la Adam si Eva pana in prezent, la ultimele albume Amorphis, AC/DC, Rammstein, etc. Am vazut un afis acolo cu Amorphis in marime naturala. M-a marcat acel LITTLE shop :)). Mai au o rockoteca si un club rock, concerte rock in fiecare weekend, magazin de haine si alte etc-uri gothice, conservator metal langa conservatorul normal. Oamenii sunt rock din starea de embrion pana in starea de 6 feet under.
Despre peisaje am sa tot povestesc. Nu poti ramane indiferent. Am vazut case in varf de stanca, case in buza fiordului, case pe insule. Drumurile sunt perfecte, podurile exista din insula in insula.
Kristiansand este numit si "Capitala Sudului". Este al 5-lea oras al Norvegiei desi nu e foarte mare dar e frumos si plin de peisaje, din centru - de la malul
-->Otrei si malul Marii Nordului - pana la insula Odderøya si prelungirea orasului, intins pe munti si fiorduri. Exista in acest micut centru:
- un parc, Ravnedalen Park, care este de fapt un munte amenajat cu alei, incredibil de frumos. De 2 ori am fost pt ca este imens si am vrut sa vad cam tot, are 3 lacuri, am urcat prima data partea stancoasa, a doua oara am urcat partea de padure si lacuri. Superb;
- Christiansholm Festning, fortareata construita in 1672 pt a apara Kristiansandul si demobilizata in 1872. O singura data fortareata a luptat: in 1807 impotriva Angliei;
- Catedrala Kristiansand, unul din simbolurile orasului si cea mai inalta cladire din oras. Am aflat ca se viziteaza turnul. Nu am apucat sa o fac pt ca mereu cand am incercat biserica era inchisa. Nu am vazut-o in interior. Data viioare;
- cartierul Tangen, unde se varsa
Otra in Marea Nordului;
- insula Odderøya, locul unde norvegienii s-au aparat impotriva navalitorilor, fosta baza militara si loc de antenament militar pana in 2003, din 2003 loc deschis publicului pt vizitare/plimbare. Este plina de istorie si urmele ei;
- cartierul Justvik unde eu am locuit in aceste 2 luni aproape.

Am mai fost in ceea ce se numeste Setesdal Mineral Park, la 55 km de Kristiansant, in Evje, Hornnes, pe malul
-->Otrei. In muzeul mineral amenajat in fosta mina am vazut expuse "kvarts" si "stibnitt" din muntii Romaniei. Ce m-a impresionat a fost un ansamblu compus din canapea, 2 fotolii, 2 lampi cu picior, o masuta, un suport pt diverse, asemanator cu o masuta, si doua suporturi cu picior pt flori, toate facute din piatra. In afara de ansamblu au mai fost diverse alte "chestii" din piatra expuse: de la bancute cu diverse statuete in margini, scaune de diverse forme, suporturi pt sticlele de vin, cosuri de gunoi si statuete.
Si mai sunt, nu imi vin acum in minte :)

Nu ma asteptam sa ma castige Norvegia atat de irevocabil, dar m-a castigat. Nu m-am simtit straina in Norvegia decat la nivel lingvistic, ceea ce mi-a placut si m-a surprins. M-am plimbat cat am putut si am explorat cam toata zona.

Am gasit pe youtube un filmulet despre Kristiansand. Este numai despre cetru dar o sa vedeti catedrala, fortareata, insula Odderøya, Tangen-ul, Ravnedalen-ul, malul
-->Otrei, plaja de la Marea Nordului, portul si Colorline-ul (feribotul care face legatura intre Norvegia si Danemarca), aleea pietonala din centru, cafeneaua/restaurantul Herlig Land unde am fost nu numai o data pt ca m-am simtit super, atmosfera e bestiala. Asta e locul unde la 4 grade celsius afara am baut o cafea norvegiana pe terasa :). Norvegienii sunt mari cafengii, like me, si beau cafeaua black.



POZE:
Norvegia

marți, 17 noiembrie 2009

Tupeul romanesc

Nu v-ati saturat de el? Eu da! M-am saturat maxim! Unde te uiti vezi oameni carora le-a cumparat ta-su drum, babe care trebuie sa fie mereu primele pt ca au avantajul varstei, oameni care iti vorbesc de sus pt ca le permite functia desi ca nivel intelectual sunt la acelasi nivel cu cartitele, nemultumiti de orice si in orice fel dar care nu fac nimic sa indrepte gandirea si deci comportamentul celor care ii nemultumesc. Mereu capra vecinului e mai sexi decat a noastra. Suntem o natie de telenovelisti, pt ca numa in telenovele se plange si se sufera asa cum se plange si sufera romanul. El niciodata nu are. Dar la fel, niciodata nu face nimic ca sa aiba! El s-a nascut trist si nefericit! M-am saturat!
Iar cei care isi refuza conditia de "plangacios" dau peste lipitii seculari de scaune, cu arborele genealogic plantat si dezvoltat in acelasi scaun, perpetuum scaunae.

Azi m-a deranjat greva Metrorex. Nu ea in sine, pt ca toata lumea e libera sa se revolte si sa faca greva conform constitutiei. Efectul ei m-a revoltat si aia 3 Gigei din sindicat care se cred peste tot Bucurestiul si locuitorii lui cu buletin sau nu de Bucuresti. Este inadmisibil ca un mijloc de transport care nu merge cateva ore sa provoace haos intr-o capitala care se crede si se da europeana, soferii sa mearga pe contrasens, "dirijorii" traficului sa fie tot soferii (unii din aia care nu au sosea cumparata de ta-su) pt ca nu era un politist in intersectii. Unde erau oare exact azi toti politistii de la rutiera cand era musai sa fie in trafic? Incredibil ce se intampla in tara asta!
Am vazut azi lume la ora 16 cum astepta la gurile de metrou umili, de parca Metrorexul le face marele favor sa ii lase sub pamant in trenurile alea care vin la 20 de minute in ore de maxim trafic, de parca omul ala nu plateste calatoria, avand in vedere ca e singurul mijloc de transport unde nu poti face blatul (adica nu poti merge gratis, adica fara cartela). Am vazut azi pe asa zisii Security de la metrou razand in nas celor care asteptau sa se faca ora 16 numai pt ca ei erau de partea cealalta a gardului. Ca oricum nu fac nimic la metrou.
Intr-o zi cand calatoream cu metroul am sarit la gatul unuia in fata unui Gigel de la Scorsese Security pt ca acel ala avea ceva interesant de cautat in geanta mea si el Gigelul Security se uita amuzat, cred ca era super sexi sa vezi o gagica care sare la gatul unui mascul. Ca ala care ma cauta in geanta putea fi incadrat la articolul din codul penal care defineste furtul sau talharia nu era asa sexi pt el, dar pe el scrie pomopos Security! Extraordinara securitate si siguranta in metrou!
Tupeul astora de la metrou m-a lasat perplexa: au primit 23% majorare la salariu anul trecut, acum mai vor 20%. Salariul mediu la Metrorex este 3500 Ron si net este 2600 Ron. Li se pare putin! Pe praful asta, cand in fiecare zi lumea ramane fara locuri de munca, lor li se pare putin salariul de 2600 Ron.
Exista oameni cu studii (universitare si masteranzi) care nu primesc banii astia pt ca nesimtitii care ii angajeaza isi permit luxul de a spune: iti place bine, nu iti place, esti liber. Te duci la un interviu si te intreaba chestii interesante de genul: "Unde te vezi peste 5 ani?" Poate cat mai departe de tine pt ca nu stiu daca te-as suporta 5 ani! Sau: "Ce inseamna stresul pt dvs?" Un stres esti tu acum! Nu intereseaza pe nimeni nimic din CV-ul tau. Ai tupeu si pile esti smecher, ai functie si bani. Narcisismul e in floare in tara asta!

M-am saturat! Voi nu? Puteti schimba! Daca nu faceti asta NU va mai plangeti! Va meritati soarta de "plangagiosi" si din cauza voastra trag si aia care vor sa schimbe ceva.

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Beethoven

Scurta introducere ar fi: daca cineva m-ar intreba ce imi trebuie minim ca sa traiesc? Raspusul este apa si muzica. N-as putea sa traiesc fara ele. Si nu rock-ul, nu, MUZICA.

Cuprinsul ar fi: din cauza ca nu pot trai fara muzica, incerc sa nu-mi lipseasca. Numai rockul sau numai un stil ascultat si atat nu face bine. Trebuie sa diversifici ca sa ai o gama larga de cunostinte. Muzica inainte sa fie rock si alte stiluri, a fost medievala si clasica.
La un concert de muzica clasica am fost vineri la Sala Radio. In program a fost Beethoven: Uvertura Egmond, op.84; Concertul nr.1 in do major pentru pian si orchestra, op.15; Simfonia a VII-a in la major, op.92.
Sala Radio are o rezonanta foarte buna, se aude perfect fiecare instrument.
Surpriza majora pt mine a fost dirijorul: Madalin Voicu. Chiar vroiam sa stiu daca e acel Madalin Voicu sau e coincidenta de nume. A fost acel Madalin Voicu, domnul cu gura mare de la tv, domnul PSD. Nu stiam ce meserie are pt ca nu m-a interesat. A fost o reala surpriza, desi de tatal lui, Ion Voicu, stiam dar nu am facut legatura. Pianistul a fost Madalin Voicu jr., junior care in fata pianului este extraordinar. Stiu din proprie experenta, de pe vremea cand am studiat pianul, cat de greu este sa canti Beethoven la pian tocmai pt ca nu e cursiv in ce a scris, e "zbuciumat", muzica lui e foarte fluctuanta. Madalin junior in fata pianului si a partiturii este atat de degajat si in acelasi timp transmite si simte fiecare nota incat a ridicat sala in picioare si a fost indelung aplaudat.

Incheierea ar fi: am vazut multi tineri in sala. Lumea inca merge la un concert clasic. Acum 2 zile am vazut coada la librarie, lumea mai cumpara carti. Eu mi-am luat o carte despre Michelangelo. Nu aveau Leonardo (se vandusera toate exemplarele!), dar o sa revin cand o sa il aiba. La acea coada erau tineri, pusti de liceu si facultate si tinerii generatiei mele. Inca exista speranta, lumea inca investeste in cultura.

joi, 12 noiembrie 2009

Mona Lisa

Bergen, Norvegia (street art)


Sydney, Australia (coffee art)

luni, 9 noiembrie 2009

This Is It

L-am vazut ieri. Am vrut sa vad filmul de cand am auzit ca o sa apara. Nu stiu cum ma asteptam sa fie. Stiu ca nu ma asteptam sa fie cum a fost.
Cred ca ma asteptam sa fie un tribut adus lui Michael Jackson strict comercial, adica o repetitie, un interviu, o preselectie, etc.
Dar ce arata filmul publicului este cu totul altceva.
Am avut impresia ca asist la acele repetitii, ca sunt acolo in fata lui si ma bucur, ca sunt privilegiata ca am fost lasata sa cunosc tainele maretului eveniment ce urmeaza.
Foarte cu dragoste facut filmul. With "LOVE, L-O-V-E", cum zice chiar MJ in film. Este exact asa cum se anunta pe afis, Michael Jackson like you've never seen him before.
Noi toti l-am vazut pe scena (live sau nu) dar sa vezi cum planifica totul, cu cat profesionalism, cu ce perfectiune pana la cel mai mic detaliu, te misca.
Sa vezi incantarea dansatorilor cand Michael e pe scena si ei sunt publicul, sa auzi glumitele dar in acelasi timp si indicatiile lui Michael, sa vezi cum radiaza cand e pe scena, cum toti cei implicati in ce trebuia sa se intample sub titulatura "This Is It" sunt o familie, sa simti ca ai privilegiul sa vezi noile miscari de dans, sa constientizezi show-ul grandios care putea fi, te impresioneaza.
Este incredibil cum simtea fiecare sunet. Cum simtea publicul cand el nu era prezent.
Este la fel de incredibil cum cei 50 de ani nu se vad absolut deloc in miscarile de dans!
Ma asteptam sa planuiasca un show mare, dar, dupa ce am vazut filmul, sunt convinsa ca isi batea toate recordurile cu aceste concerte.
M-au impresionat efectele si tot conceptul la Smooth Criminal (e pe acelasi loc la preferinte cu Dirty Diana, adica pe 1), The Way You Make Me Feel si Thriller.
A fost minunat si dureros de privit. Sunt secvente in film cand Michael canta cu atata pasiune incat unii spectatori au plans. Sunt altele in care au aplaudat.
Michael a fost viu iar pentru 2 ore.